Ondernemers die nog niets van hun coronaschuld bij de Belastingdienst hebben afbetaald, kunnen de komende periode een brief op de mat verwachten. De extra tijd die de Belastingdienst heeft gegeven eindigde maandag en nu gaat de overheidsinstantie beginnen met het innen van de schulden.

De Belastingdienst gebruikt de komende dagen om “de balans op te maken”, zegt een woordvoerder van het ministerie van Financiën. “Er zal niet gelijk al een leger deurwaarders op pad gaan.” Eerst komt er nog een aanmaning. In september zijn ondernemers die al schulden hadden van voor de coronacrisis als eersten aan de beurt.

Het ministerie kan pas later deze week zeggen hoeveel ondernemers met een schuld nog altijd geen contact hebben opgenomen met de Belastingdienst. Eind mei hadden ongeveer 51.000 ondernemers nog helemaal geen aflossing gedaan.

Verschillende bedrijven zijn de afgelopen tijd failliet gegaan doordat ze de coronaschuld nu moeten terugbetalen. Maandag werd nog bekend dat Doek Retail, met 25 kledingwinkels van Vero Moda, Vila en Pieces, om die reden ophoudt te bestaan.

Ondernemers met schuldprobleem moeten contact opnemen met fiscus

MKB-Nederland, de brancheorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf (mkb), roept ondernemers met een coronaschuld andermaal op contact op te nemen met de Belastingdienst.

Ondernemers die vrezen failliet te gaan, moeten "goed advies inwinnen", zegt een woordvoerder. "Het is belangrijk dat ondernemers zelf met de Belastingdienst in gesprek gaan. Iedereen die dat nog niet heeft gedaan moet dat zo snel mogelijk doen. Ondernemers die echt geen uitweg meer zien en aan een faillissement denken, moeten ook goed advies inwinnen over dat ze niet persoonlijk aansprakelijk gesteld worden."

MKB-Nederland heeft geen actuele cijfers van de huidige grootte van de groep ondernemers met een coronaschuld. De belangenorganisatie zei zich eerder zorgen te maken over de voorspelde faillissementsgolf als gevolg van het moeten afbetalen van coronaschulden.

LEES OOK: Buiten de bank om geld lenen populair: recordaantal mkb-bedrijven vraagt begin 2023 financiering aan bij private partij.